• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

Po předčasně ukončeném ročníku, sedmém místě a patnácté příčce čeká chomutovské basketbalisty čtvrtý prvoligový rok, v němž je podruhé povede mladý kouč Daniel Hušek. Jeho znovu mladí svěřenci v lehce obměněné sestavě zahájí pouť skupinou Západ v pátek 15. září od 19 hodin na palubovce plzeňské Lokomotivy.

Oba soupeři mají za sebou čtyři vzájemné souboje s bilancí 2:2. Zatímco v ročníku 2021/2022 vítězily hostující týmy, v předešlé sezóně se dařilo vždy domácímu celku. Asi nejzásadnější změnou u Západočechů je přesun Jaroslava Lejska z palubovky na střídačku, kde nahradí dlouholetého kouče Erika Eismana.

Pro Levharty by se mohlo jednat o dobrou zprávu, neboť třiatřicetiletý basketbalista v předchozí základní části zatížil chomutovské konto nejvíce společně s Karlem Aušprunkem, jelikož oba nasázeli šestatřicet bodů. U Severočechů se přes hranici začínající číslicí tři přehoupli Norbert Martišek (31), který už za Levharty hrát nebude, a Nestor Boyko (30).

Chomutovský kádr čítá v tuto chvíli dvě nová jména. Zůstává Jakub Weig, který bude v týmu hostovat z pražských Tygrů, novou tváří z hlavního města je pak dvacetiletý Miroslav Bella, jenž doposud nastupoval za mládež Sokola Vyšehrad a USK Praha, v jehož béčku okusil na minutu i první ligu.

„Jednali jsme ještě s bratrem NaJai Pollard, ale nakonec se rozhodl pro finskou nejvyšší soutěž, takže v tuhle chvíli máme kádr kompletní a uzavřený,“ prozrazuje Daniel Hušek s tím, že deset z patnácti hráčů prošlo levhartí mládeží.

Na plzeňské straně je nejznámějším nováčkem devatenáctiletý Ondřej Chvála, jenž za předchozí dva roky nastřádal v dresu Písku 43 prvoligových startů. Z Klatov by se měl vrátit třiadvacetiletý Radek Kohout, na šanci budou čekat i sedmnáctiletí plzeňští odchovanci Šimon Frous, který v posledních dvou sezónách vypomáhal chomutovským juniorům, Pavel Poláček a Jiří Paidar.