• EWBL 2022/2023

  • 3. místo Chance ŽBL 2022/2023

Mládežnická sezóna se neúprosně blíží a jako první se na palubovku postaví levhartí juniorky, které vede od srpna trenér Petr Treml. Devatenáctka zvládla v přípravě soustředění, turnaj i dvoufázové tréninky v Chomutově a nyní se chystá na první ročník v nejvyšší tuzemské soutěži. Hlavní kouč se vyjádřil na téma letního programu, kádru i zajímavého herního systému.

Kouči, co bylo náplní přípravy před novou sezónou?
Sházíme se od srpna. První týden byl na dobrovolné bázi, protože holky s ním úplně nepočítaly. Obecně byl začátek přípravy hlavně o základní kondici, protože minulá sezóna pořádně neproběhla a teď holky třeba dva měsíce pořádně nic nedělaly, takže jsme do nich chtěli dostat, aby se trochu rozeběhly a něco vydržely. Potom jsme se přemístili na soustředění, kde už jsme začali hrát trochu basket, i když i ty kondiční věci byly na basketbalové bázi. Nejsem úplně zastánce nějakého atletického oválu, raději jsme v tělocvičně s míčem, aby i kondice byla v rámci basketu.

Kde jste byli na soustředění?
Měli jsme všechno v jednom areálu, takže jsme v podstatě z pokoje sešli schody a byli jsme v hale. Původně se mělo jet do Jablonce, kde nám to ale na poslední chvíli zrušili, protože rekonstruují, takže jsme našli Roudnici, což byla více než dostatečná náhrada. Tam jsme absolvovali pět dní, myslím.

A pak?
Po návratu jsme měli dvoufázové tréninky v Chomutově. Hodně hráček z devatenáctky se zapojovalo do přípravy s ženami, aby se tam podívaly na basket v ŽBL a vyzkoušely si ho. Mohli jsme se na ně podívat i my trenéři, abychom poznali celé prostředí.

Jaké to pro vás bylo z lidského pohledu? Přeci jenom jste na klubu krátce.
Těžší, protože jsem byl zvyklý na něco jiného. Dříve, když jsem trénoval na USK, šel jsem s jedním ročníkem od deseti let až do sedmnáctky a stejně to bylo i potom na Tygrech. Přijít k hotovému družstvu navíc už ke skoro dospělým holkám pro mě byla nová zkušenost. Nebylo to ze začátku lehké, protože jsme se navzájem neznali. Trenér tam nemůže být moc přísný, aby se některé nezasekly, ale zase nemůže být ani všechno moc volné, protože by mi to tam potom rozebraly. Bylo potřeba najít kompromis mezi tím, kde povolit a kde přitáhnout. Myslím, že jsme to zatím zvládli dobře.

Absolvovali jste i jeden přípravný turnaj v Trutnově. Jak ho hodnotíte?
Za mě určitě pozitivně. Nehodnotil bych umístění, i když páté místo z osmi je hezké. Na turnaj jsme odjeli bez dvou hlavních hráček, protože jely s ženami na turnaj do Brna, a ostatní najedou nemohly spoléhat na průměrných čtyřicet bodů Valči Kadlecové a dvacet bodů plus patnáct doskoků Lucky Ceralové. Hráčky musely přijmout úplně jiné role a odehrát to samy, neměly tam nikoho, kdo je zachrání.

    ZÁPASY NA TURNAJI V TRUTNOVĚ:
    BK Havířov – Levhartice Chomutov 92:77 (14:10, 35:31, 64:54)
    Body Levhartic: J. Staňková 13 bodů (1×3), Čermáková 12 (2×3, 6/4), Hrubá 8, Kočí 7 (1×3, 7/2), Kloudová 7 (1×3, 2/2), Jorová 6 (2×3), Svobodová 6 (4/2), E. Staňková 5 (1×3), Najmanová 5 (1×3), Strádalová 5 (2/1), M. Staňková 3 (2/1).
    Trestné hody: 15/7 – 21/10. Trojky: 8 – 9. Fauly: 19 – 15.
    BA Sparta – Levhartice Chomutov 67:49 (20:22, 34:30, 49:40)
    Body Levhartic: Jorová 14 bodů (2×3, 3/2), Čermáková 9 (1×3), Hrubá 6, Svobodová 6, Strádalová 5 (2/1), J. Staňková 4, Kočí 3 (2/1), Kloudová 2, Najmanová 0, E. Staňková 0, M. Staňková 0.
    Trestné hody: 35/25 – 7/4. Trojky: 0 – 3. Fauly: 16 – 25.
    Levhartice Chomutov – Studánka Pardubice 79:59 (17:19, 37:28, 56:44)
    Body Levhartic: Jorová 14 (2×3), Blahová 12, Svobodová 11 (2/1), Hrubá 11 (1×3), Čermáková 9 (3×3), E. Staňková 6, Kočí 5 (3/1), J. Staňková 5, Kloudová 4, Strádalová 2.
    Trestné hody: 11/5 – 19/12. Trojky: 6 – 3. Fauly: 18 – 10.
    O 5. místo: Loko Trutnov – Levhartice Chomutov 64:75 (14:18, 32:34, 51:57)
    Body Levhartic: Svobodová 16 bodů (7/6), Hrubá 10, Blahová 10, Čermáková 8 (2×3), Strádalová 8, Kočí 6 (4/2), Najmanová 5 (1×3), E. Staňková 2, Kloudová 2, Jorová 0, M. Staňková 0.
    Trestné hody: 34/20 – 11/8. Trojky: 2 – 3. Fauly: 10 – 24.

Co vám ukázaly zápasy?
Hned v prvním jsme narazili na Havířov, který nás porazil díky dvěma hráčkám pravidelně nastupujícím v ŽBL. Zkušenost tam byla znát, protože naše hráčky byly ze začátku trochu vykulené z toho, jak to vlastně vypadá. Druhý zápas nás čekala Sparta, což je relativně mladší tým, jenomže je spolu už strašně dlouho snad od minibasketbalu. Byly to dva velice kvalitní týmy, které potrestaly naše chyby, my jsme ty jejich nedokázali potrestat s tak vysokou úspěšností. Byly to zápasy ve smyslu ‚otevřete oči‘. Některé holky se s extraligovým basketbalem v devatenáctce nesetkaly, protože se až teď postoupilo, a tohle byly dva týmy, které extraligový basket hrají pravidelně.

Pak jste dvakrát vyhráli…
Byly to lehčí zápasy s Pardubicemi a s Trutnovem, což jsou taky extraligové týmy, ale Pardubice bojují s tím, že nemají moc hráček, a Trutnov byl malinko slabší, ale tam nevím, co mají za problém. Turnaj jsme zakončili se dvěma dobrými zkušenostmi a zase jsme nevyfasovali čtyři prohry, takže jsme mohli odjet s dobrým pocitem dvou výher. Za mě naprostá spokojenost.

Jak to bude v sezóně s hráčkami, které jsou součástí A-týmu anebo na hraně?
Valča Kadlecová s Luckou Ceralovou už jsou více áčkové, kde i trénují. U zápasů, které se nebudou krýt, by neměl být problém. Ve chvíli, kdy se budou krýt, budeme všechno řešit s trenérem, podle únavy hráček a třeba důležitosti zápasu, což na začátku nebudeme schopní říct, protože nevíme, jak bude sezóna pořádně vypadat. Když nás bude v devatenáctce čekat nějaký lehčí soupeř, tyhle vytížené hráčky si dají pauzu, aby si vydechnuly. Budeme tohle řešit hodně operativně.

Zvykly si další hráčky na role lídrů?
Na turnaji jim nic jiného nezbývalo, takže si nakonec zvykly, ale bylo to těžké a stálo to hodně ztrát. Částečně by to měly vzít na sebe Bára Jorová a Johana Staňková, které už s A-týmem něco absolvovaly. Jindřiška Hrubá je velice šikovná a z mladších hráček třeba Natka Svobodová, která odehrála velice dobře i další turnaj se sedmnáctkou. To jsou hráčky, které by měly ty vůdčí role přebrat, ale určitě nepočítám s tím, že hned bude všechno výborné. Rád bych, aby se to učily, a doufám, že budou ze sezóny odcházet s tím, že si to za nepřítomnosti třeba Kadlecky vzaly na starosti.

    SOUPISKA JUNIOREK PRO SEZÓNU 2021/2022
    Rozehrávačky: Barbora Jorová, Valentýna Kadlecová, Kateřina Kloudová, Markéta Najmanová.
    Křídla: Valentina Čermáková, Jindřiška Hrubá, Adéla Kočí, Eliška Staňková, Marie Staňková, Nikola Strádalová, Natálie Svobodová.
    Pivotky: Lucie Ceralová, Valérie Nováková, Johana Staňková.
    Menší pivotky: Martina Blahová, Adéla Mešková.

Jaké máte s juniorkami cíle?
To je hrozně velký otazník. Jak se nehrálo, pořádně nevíme, jak vypadají soupeři. Víme, jak vypadáme my. Na turnaji jsme se potkali s nějakými soupeři, takže bych nás viděl asi na prostředek tabulky, ale je to velká neznámá. Určitě bych se nebál, že bychom měli hrát spodní příčky, ale výsledek predikovat nedokážu.

Mohl byste nastínit systém hry, kterým byste se chtěli prezentovat?
V devatenáctkách i sedmnáctkách nebudou mít hráčky pevně stanovené sety. Chci od nich autonomii, aby se pohybovaly v rámci nějakých pravidel, které si ale určují samy. Těžko se to popisuje – hráčky se učí na sebe reagovat. Mají rozeběh podle nějakého setu, ale od té chvíle by měl útok dál neustále plynout, takzvaný flow. Hráči reagují, dostane míč a zahraje, aby tam nebyl nikdo, kdo stojí v rohu a ‚hlavně mi to sem nedávejte‘. Ze začátku s tím byl malinko problém, což souvisí i s tím přebíráním rolí, protože hráčka byla zvyklá jenom stát rohu. Najednou přiletěl míč a ona s ním musela něco udělat. Tímhle se nám do hry dostane všech pět hráček a myslím, že se na to v Trutnově dalo i koukat. Na druhé straně hřiště bych chtěl hrát agresivní obranu, ale ještě se mi nepodařilo hráčky úplně přesvědčit, ještě s tím pořád vnitřně bojují.

Jak to myslíte?
Je to náročné. Byly zvyklé hrát všechno spodem, držet odstup a nechávat střílet. Jenomže najedou chceme, aby šly blíž a nalepily se na soupeřku, což je náročné. Teď přijde situace, že se na ní ta hráčka nalepí, ona ji překoná, takže si v hlavě řekne, že je to špatně, a radši odstoupí. Proto je tendence taková, aby i u těch malých byl pořád co největší tlak. Říct ‚odstup si a povol‘ je mnohem jednodušší na naučení, než když celý život brání na čtyři metry a najednou má jít blíž. A nejde jenom o zápasy, když na tréninku budeme bránit povoleným způsobem, nenaučíme se útočit. To holky viděly v Trutnově, na tréninku se bráníme s odstupem, ale pak na nás naběhla Sparta a my jsme měli problém s driblinkem, protože u nás byla natěsno. Nejsme schopní si takové podmínky vytvořit v tréninku, kde bychom mohli jet v podstatě na kuželi, ale pak nás někdo jde bránit a my si s tím neumíme poradit, takže půl zápasu se srovnáváme s tím, že soupeř brání.

    ÚVODNÍCH ŠEST KOL JUNIOREK:
    1. kolo, 18. září: BK Levhartice Chomutov – Sokol Hradec Králové 15:00
    2. kolo, 19. září: BK Levhartice Chomutov – BK Loko Trutnov 10:00
    3. kolo, 2. října: SBŠ Ostrava – BK Levhartice Chomutov
    4. kolo, 3. října: BK Havířov – BK Levhartice Chomutov 10:00
    5. kolo, 16. října: BK Levhartice Chomutov – Basket Slovanka
    6. kolo, 17. října: BK Levhartice Chomutov – BK Studánka Pardubice
    Rozpis »